Arama
Filtrele
Kapat

Sırt Çantası nasıl yüklenir? Sırt Çantası yüklemenin temel kuralları

Sırt Çantasını yüklemek oldukça basittir.

Mümkünse çantayı evde hazırlamak en idealidir. Eşyalarınızı temiz bir alana dizebilir, acele etmeden doğru kararlar vererek çantanızı doldurabilirsiniz.

Yapacağınız etkinliğe göre kendinize bir liste oluşturun. Bu şekilde bir şey unutma olasılığınız azalır.

Sırt Çantası yüklemenin temel kuralları

 

Çantanın taban bölümü

Kampçılar ve yürüyüşçüler genelde uyku tulumlarını sırt çantasının en alt bölümüne koyarlar. Akşam kamp kurduğunuzda ihtiyacınız olacak eşyaları (uyku tulumu, şişirebilir mat, termal içlik, vs.) alta koymak en idealidir. Fener gibi acil ihtiyaçlarda kullanacabileceğiniz gereçleri en alta koymayın!

En alta koyacağınız hafif eşyalar, üstüne konulan ağır yükler ile birlikte sıkışacak; böylelikle alandan tasarruf etmiş olacaksınız.
Hiç uyku tulumunuzu sıkıştırma torbasına koymadan çantanın en altına serbest bir biçimde yerleştirmeyi denediniz mi? Deneyin. Çantanızı tam doldurduğunuzda uyku tulumunun daha az yer kapladığını göreceksiniz. Sıkıştırma torbası hem zahmet gerektirir hem de çantaya koyduğunuzda yanlarındaki boşluklara birşey koyamazsınız.

Sırt Çantasının ana bölümü

En ağır eşyalarınız uyku tulumunun üstünde ve omurganıza yakın ortalanmış biçimde (ağırlığı dengeli bir biçimde ortalamak için) yer almalıdır.

Bu eşyalar;

  • Yiyecekleriniz ağır eşyaların başında gelir. Bunları dağılmaması, çantanızın içinde yer değiştirip dengesiz bir yürüyüşü neden olmamaları için file benzeri torbalarda omurganız hizasında ortalayarak yerleştirin.
  • Camel Bag (Su torbası) veya su şişeleri.
  • Kamp ocağı, tencere seti.

Ağır eşyalarınızı uyku tulumunuzun üstüne ortalayarak yerleştirdikten sonra yanda kalan boşlukları kıyafet, tuvalet kağıdı, eldiven, polar battaniye gibi yumuşak eşyalarınızla doldurun.

Ağır eşyalar merkezde toplanmalıdır. Ne çok yukarıda, ne de çok aşağıda. Amaç ağırlık merkezini vücuda en yakın noktada tutmaktır. Ağırlık aşağıda toplanırsa çanta sürekli oynayacak, ağırlık yukarıda toplanırsa çanta gevşek kalacaktır.

Çantanın dış bölümü (çevresi)Sırt Çantası Bölümleri

Çantanın çevresine ağır eşyalar asmayın. Ağır eşyalar iyi sabitlenmenize rağmen her adım attığınızda çantanın zıplamasına, sağa sola kaymasına neden olacaklardır. Çantanın en altındaki sıkıştırma kayışlarını kullanarak çadırınızı sabitleyebilirsiniz. Çadırı dengeyi bozacağından yan taraflara sabitlemeye çalışmayın.

Yanlara hafif olduğundan matınızı koyabilirsiniz. Baton, kazma ve kürek gibi araçları astığınızda farkında olmadan kendinizi veya başkalarını yaralayabileceğinizi unutmayın. Sivri uçları yukarı bakan batonlar, uçları korumasız asılan kazmalar çantayı sırtınıza alırken-indirirken başkalarını yaralayabilir.

Bel kayışı cebinde cep telefonu, düdük ve fener gibi acil durumlarda kullanacağınız eşyaları bulundurun. Kolunuz kırıldığında, çok sert düşüşler yaşadığınızda, bir yerde sıkışıp kımıldayamadığınızda çantayı sırtınızdan çıkaramayabilirsiniz. Bu tip durumlarda bel kayışı cebinde bulunduracağınız telefon, fener ve düdük hayatınızı kurtarabilir.

Üst Kapak

Sırt Çantanızın üst kapağını sıkça kullandığınız GPS, harita, pil, bıçak, atıştırmalık gıda ve kimlik-anahtar gibi kaybolabilecek eşyalarınızı koymanız için kullanın.

İşlerinizi kolaylaştıracak ipuçları

  • Eşyalarınızı gruplara ayırın. Böylece bir şey aradığınızda nerede bulacağınızı daha kolay bulabilirsiniz.
  • Fileli çamaşır torbaları satın alın. Gruplara ayırdığınız eşyalarınızı bunların içine koyabilir, dağılmalarını, kaybolmalarını önleyebilirsiniz. Daha derli toplu olmanıza yararayacaklardır.
  • Çantanızın yağmur koruyucusu yok ise satın alın veya diktirin. Yağmur yağdığında koruyucunuz yok ise eşyalarınız ıslanacak, çantanız ciddi bir biçimde ağırlaşacaktır. Bu tip koruyucular 50-100 TL arası fahiş fiyatlara satılıyor. 5-10 TL'ye alacağınız iki metre uzunluğunda 1,5 metre genişliğinde hafif naylon kumaşı mahalle terzisine çantanızı tam doldurarak götürün. Kenarına lastik geçsin. Toplamda en fazla 20 TL'ye mal edersiniz.
  • Yanınızda kuvvetli bant, ince ip gibi malzemeler getirin. Çantanızın askısı hiç beklenmedik bir yerde kopabilir. Kumaşı yırtılabilir. Klipsi kırılabilir. Nerede ne olacağı belli olmaz. Çantanızı bunları kullanarak geçici bir süreliğine tamir edebilirsiniz.
Yorum yap