Arama
Filtrele
Kapat

Bisikletçinin Şehir Rehberi

Şehirde bisikletle yola çıkmaya yeni başlayanlar için çift tekeri döndürelim: Bisiklet, aksesuvarlar nereden alır? En cazibeli rotalar hangileridir? Bisiklet üstündeyken unutmamanız gerekenler...

BisikletNasıl bir bisiklet?: Bu soruyu cevaplayabilmek için ilk olarak bisikletinizi nerede kullanacağınız sorusunu cevaplamalısınız. Bisikletler dağ bisikleti, şehir bisikleti ve yarış bisikleti olarak üç ana grupta toplanıyor. Bisiklet yolu olan şehirlerde şehir bisikletleri en uygun seçenekken doğa turlarına çıkacaksanız kalın tekerlekli dağ bisikletleri daha kullanışlıdır.
Profesyonel bisikletçiler ise elbette ki ince tekerlekli yarış bisikletini tercih ediyor. Bisiklet yolları yetersiz, dört bir yanı yokuş ve çukur olan İstanbullu bisikletçiler kalın lastikli dağ bisikletiyle daha rahat bir sürüş deneyimi yaşayabilir. Öte yandan son dönemlerde şehirde yaşayan bisiklet tutkunları katlanır bisikletlere de yöneldi. Arabanın bagajına sığabilen vapurda, trende, metroda ve uçakta rahatça taşınabilen katlanır bisikletler pratik bir çözüm oluyor.

Yeni başlayanlar için bisiklet

Olmazsa olmazlar
Buff: Atkı, bandana, saç bandı, bere, toka, fular, bileklik gibi 15 farklı şekilde kullanılabilen bu dikişsiz kumaş parçası bisikletçiler için önemli bir aksesuvardır. Kaskın içine ya da boyuna takılır. Fiyatı 15 ile 50 lira arasında değişen buff, terleme sebebiyle oluşan boyun tutulmalarını engelliyor. Orijinal Buff için www.buff-tr.com
Kask ve eldiven: Tehlikelere karşı başı koruyan kask fiyatları 25 lira ile 80 lira arasında. Ellerin tahriş olmasını engelleyen eldivenlerin fiyatları ise 9 lira ile 30 lira arasında.
Kilit: Bisiklet kilitlerinin en ucuzu 9 lira, en güvenlileri ise 80 lira civarında.
Çocuk sepeti: Çocuğuyla bisiklete binmek isteyenler için bisikletin arkasına takılabilen güvenli çocuk sepetlerini 140 lira ile 250 lira arasında değişen fiyatlara bulmak mümkün.
Çanta: Bisikletin arkasına ya da önüne takılan su geçirmez çantalar bisiklet sürerken sırtçantası yükünden kurtulmanızı sağlıyor. Fiyatları ise boyutlarına göre değişmekle birlikte ortalama 40 lira.
Işık: Gece sürüşlerinin olmazsa olmazı farların pek çok çeşidi var. Genelde öne takılan ve fark edilmenizi sağlayan ön farların yanı sıra çıkabilen ve bisikletin her yanına takılabilen farlar var. Bu farları ortalama 18 liraya bulmak mümkün.

En cazibeli rotalar
Kadıköy - Pendik: Anadolu yakasının en merkezi parkurlarından, deniz manzarası eşliğinde... Hafta sonları azıcık kalabalık olsa da bisikletliler için ayrılmış şerit işleri kolaylaştırıyor.
Belgrad Ormanı: Avrupa yakasının akciğeri olarak tanımlanan Belgrad Ormanları'ndaki bisiklet parkurları hem uzun hem de huzurlu. Araç trafiğine kapalı olan parkurda bisikletle toplam 16 kilometre yol alabilirsiniz.
Kuruçeşme–Sarıyer: Kuruçeşme'den Sarıyer'e uzanan sahilde yaklaşık 17 kilometrelik bir bisiklet parkuru bulunuyor. Haftasonları kalabalık olmasına dikkat edilmesi gereken parkur boğaz manzarasıyla dikkat çekiyor.
Büyükada Büyük Tur: Özellikle bahar aylarında İstanbul'un adalarında bisiklete binmek çok keyiflidir. Bisikletle binilebilen vapurla Büyükada'ya ulaştıktan sonra 'büyük tur' diye tabir edilen parkur toplamda bir buçuk saat kadar sürüyor. Bisikletsiz gelenler adadan bisiklet kiralayabiliyorlar. Parkurun tek olumsuz yanı, bazı noktalarda toprak yolun ve yokuşların olması.
Polonezköy: Şehre yakın bir diğer huzurlu bisiklet rotası da Polonezköy'de bulunuyor. Temiz havaya önem verenler için orman içinde yaklaşık beş kilometrelik bisiklet parkuru var. Polonezköy, Türkiye Bisiklet Federasyonu'nun düzenlediği dağ bisikleti yarışlarında da parkur olarak kullanılıyor. Kısacası, zorlu yollara hazır olarak dağ bisikletinizle gidin, yoksa yolda kalırsınız...

Nerelerden alabilirsiniz
Dechatlon: İkisi İstanbul'da olmak üzere toplam altı noktada mağazası bulunan spor malzemeleri marketi Dechatlon'da bisiklete dair neredeyse her şeyi bulmak mümkün.
Bİsİklet Gezgİnİ: Üç bisikletsever tarafından Çiftehavuzlar'da açılan Bisiklet Gezgini'nde bisiklet ve ekipmanı satışının yanı
sıra bisikletle ilgili çeşitli eğitimler de veriliyor.
Bisikletcim.com: Türkiye'deki en büyük online bisiklet satış platformu olan 'Bisikletcim'de bisikletseverlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri mümkün.
İstanbul Bisiklet: Beşiktaş , Barbaros Bulvarı'nda bulunan İstanbul Bisiklet'te bisiklete dair A'dan Z'ye tüm ihtiyaçlar bulunuyor.
Velespit: Kızıltoprak'ta bulunan Velespit 1992'den beri hizmet veriyor ve Türkiye'nin ilk bisiklet mağazası olma özelliğini taşıyor.
Haşim İşcan Geçidi: En geleneksel adres! Çocukluğu İstanbul'da geçenlerin hatırı sayılır bir kısmı ilk bisikletine burada kavuşmuştur. Nostalji için de bahane olur... Şehir bisikletleri 300-1500 lira arasında değişiyor. Dağ bisikletleri 200-1000 lira arasında. Yarış bisikletleri ise 800 liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Unutmayın!

1)Bisikletin gidonunu çok fazla olmamak şartıyla sıkı tutun. Avuç içlerinizde beyaz bölgeler oluşuyorsa fazla sıkıyorsunuz demektir. Sırtınızı dik tutun. Omurganız yerle yaklaşık 45 derece açı yapsın.
2)Pedallar üzerinde 'ayakta durmaya' çalışın. Seleye oturun ama ağırlığınızın tamamını seleye vermeyin.
3)Dönüşe girmeden her iki freni de kullanarak yavaşlayın. Eğer bisikletin 'sınırlarında' dönüyorsanız ön freni kullanmayın. Ön tekerleğin tüm imkânları zaten dönüş için kullanılıyordur. Eğer bu durumda bir de ön fren kullanırsanız ön tekerleğiniz -çoğu zaman kurtulmanın imkânsız olduğu- bir kayma hareketine başlayacaktır. Arka tekerlekler dönüşler sırasında biraz daha serbesttir. Bu nedenle arka frenleri kullanmak daha güvenli olacaktır.
4)Vites değiştirirken hafifçe pedal çevirmelisiniz. Pedalları çok güçlü basarsanız zinciri kırabilirsiniz.
5)Ne zaman vites değiştirmeniz gerektiğini önceden kestirip (mesela yokuş yukarı çıkarken) mecbur kalmadan değiştirin. Mecbur kaldığınızda çok geç olabilir.
6)Zincirin kırılmasını önlemek için her zaman temiz ve iyi yağlanmış olduğundan emin olun.

Haber: ECE ÇELİK / Radikal

Yorum yap